Nytt beslut om Barn-PMI efter analysarbete

Nyhet

Det inriktningsbeslut som sjukhusledningen tidigare fattat gällande Barn-PMI har ändrats utifrån genomförda risk- och konsekvensanalyser.

Den 5 oktober tog Karolinska Universitetssjukhusets ledning ett inriktningsbeslut om att minska antalet teman och funktioner från elva till åtta, med syftet att flytta besluten närmare vården genom att föra över ett större mandat till verksamhetscheferna.

Ett intensivt arbete har pågått sedan inriktningsbeslutet med att genomföra risk- och konsekvensanalyser. Måndagen den 2 november beslutade sjukhusledningen gällande inriktningsbeslutet för Barn-PMI (perioperativ medicin och intensivvård) utifrån de uppgifter som varit samstämmiga i de risk- och konsekvensanalyser som hittills genomförts.

Besluten innebär att:

  • Barn-PMI inte flyttas till Funktion PMI administrativt utan stannar inom Tema Barn.
  • En särskild satsning på barnintensivvård och ECMO etableras med en egen verksamhetschef. Verksamhetschefen kommer att få ett centralt specificerat volyms- och kapacitetsuppdrag för intensivvården och ECMO.
  • En särskild satsning på barnoperationsverksamheten etableras med en egen verksamhetschef. Verksamhetschefen kommer att få ett centralt specificerat volyms- och kapacitetsuppdrag för perioperativ verksamhet.
  • Barn-PMI:s budget och utfall lyfts ut ur Tema Barns budget/utfall och hanteras separat med centralt stöd.
  • En sjukhusövergripande operationsplanerings- och kapacitetsprocess tillsätts där såväl verksamhetschef för barn- som verksamhetschef för vuxen -perioperativ verksamhet ingår. Centralt stöd tillsätts.
  • Verksamhetschef för barn, perioperativ verksamhet får ansvar att innan 2021 etablera en plan för barnverksamheten i Huddinge. 1 januari 2021 övergår det medicinska ansvaret till verksamhetschef för barn- periop (undantaget transplantationsverksamheten).
  • Verksamhetschef för barn IVA/ECMO får i uppdrag att leda utformandet av ett transportmedicinskt centrum för Karolinska Universitetssjukhuset, där både barn- och vuxenpatienter ingår.

Barn-PMI är en strategisk resurs för hela Karolinska Universitetssjukhuset, och syftet bakom besluten ovan är att öka vårdkapaciteten och stärka patientsäkerheten/minska ojämlikheten mellan Huddinge och Solna. Besluten kommer också, i linje med Karolinskas styrmodell, att stärka verksamhetschefernas ansvar och befogenheter. Den förstärkta organisationen kommer att specificeras i dialog med berörda verksamheter och medarbetare inför vidare samverkansprocess.

- Vi har lyssnat på de synpunkter som kommit in från verksamheterna och identifierat att det finns bra sätt att nå våra mål i inriktningsbeslutet genom att justera beslutet. När vi ser att målen kan nås utan att flytta barn-PMI organisatoriskt så ska det inte flyttas. De synpunkter som kommit in från medarbetare och chefer har varit till stor nytta i analysarbetet och jag vill tacka alla som bidragit, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Arbetet med övriga inriktningsbeslut fortsätter enligt plan.