Karolinska kommenterar inköp av skyddsmaterial under covid-19 situationen under våren

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset hade under våren Region Stockholms uppdrag att via ett så kallat command center trygga försörjningen av skyddsmaterial. Media rapporterar om material från en leverantör som underkändes av command center för att i ett senare skede godkännas av Socialstyrelsen.

Testning av andningsskydd

- Vi lät testa ett antal andningsskydd från den aktuella leverantören. Det visade sig att vissa skydd klarade kravet, som är att avskilja 94 procent av partiklarna som kan bära virus, medan andra skydd från denna tillverkaren låg långt under den nivån. Med så ojämna resultat fanns en uppenbar risk att vår personal skulle utsättas för risker om andningsskyddet skickades ut. Därför stoppades det, säger John Sjöström, arbetsmiljöspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset.

När andra testade andningsskyddet senare så blev det godkänt. Hur kan det komma sig?

- Jag kan bara svara för de test som vi lät genomföra. Men det fanns som sagt en ojämnhet i kvaliteten och om andra har testat färre skydd så kan det vara en förklaring. Vi hade absolut nolltolerans mot material som inte höll måttet. Personalens och patienternas säkerhet gick alltid först.

Granskning av vårens arbete från Region Stockholm pågår

- Utifrån den information jag har att tillgå pågår i dagsläget en granskning från Region Stockholm där man bland annat ser just på inköpen av skyddsmaterial. Det är av stor vikt att eventuella frågetecken som uppkommer lyfts och utreds och jag ser det granskningsarbete som pågår som positivt. Det finns alltid anledning att när man befinner sig en i så exceptionell tid som vi gör i dag, fundera på vilka lärdomar som finns att dra av hur frågor hanterats. Vid Karolinska Universitetssjukhuset arbetar vi kontinuerligt för att på bästa sätt säkerställa en trygg och säker vård och i dagsläget är en viktig del i detta arbete att se till att den skyddsutrustning som finns att tillgå är säker för personal, patienter och allmänheten, säger Helena Sundén, Compliance officer & ansvarig regelefterlevnad på Karolinska Universitetssjukhuset.