Nätverket i nya sjukhusbyggnaden efter uppgraderingen

Nyhet

Den 19-20 februari gjordes ett arbete för att förbättra nätverket i den nya sjukhusbyggnaden i Solna. Leverantören genomförde då underhåll, som till exempel byte av viss hård- och mjukvara. Syftet med arbetet var att komma till rätta med de nätverksstörningar som förekommit i den nya byggnaden under 2017.

Anders Jönebratt, IT-direktör på Karolinska Universitetssjukhuset, ger här en uppdatering på hur nätverket fungerat efter underhållet.

Hur har nätverket fungerat efter uppgraderingen?

- Sedan nätverket byttes ut har vi inte haft några störningar på nätverket i den nya sjukhusbyggnaden, vilket innebär att de fel som berodde på nätverket har avhjälpts nu då nätverket stabiliserats. Karolinska IT, SLL IT och HP fortsätter nu att ta fram en bättre design av nätverket för framtiden, i nära samarbete med Medicinsk Teknik (MT).

Fungerar tekniken som är kopplad till nätverket bättre nu?

- En del av de problem vi haft, och nu fortsatt har, har inte berott på nätverket utan på tekniken i andra system. Här har vi fortfarande problem och förbättringsområden till exempel med larmlösningen, patientmonitoreringssystemet och röntgenbildssystemet PACS som beror på hur dessa system är byggda eller installerade hos oss. Vi fortsätter arbeta på att lösa dessa problem tillsammans med leverantörerna, med målet att slutgiltigt nå full funktionalitet som det var tänkt i nya byggnaden.

Återstår några delar att göra innan allt fungerar så bra som det ska?

- Ja, vi ska ha mycket höga ambitioner med stabilitet för teknik och IT-miljö för vården, så vi har en resa att göra med att bygga IT-lösningar så att de mest patient- och verksamhetskritiska systemen får en högre stabilitet och säkerhet. Det kan handla om bättre övervakning av system så att inte driftsstopp måste upptäckas i vården utan hanteras tidigare av IT-verksamheten. Eller att för de mest kritiska lösningarna säkra att man har en stabil "fail-over"-lösning, dvs att om ett system går ner så tar en annan server sömlöst över så att personal och patienter inte märker något eller påverkas på något sätt.

Hur ser du att IT-funktionaliteten för vården ska förbättras på längre sikt?

- En viktig del nu är att tillsammans i vården ta kontroll över hur vi bygger upp den nya tekniken framöver, så vi designar ett säkert system. Vi kommer inte att kompromissa med viktiga krav. Stabiliteten måste vara rätt på IT-lösningarna i sjukvården.

- Vid sidan av att vi stabiliserar och åstadkommer den stabilitet som vården ska kräva, så har vi viktiga år framöver att förbättra systemstöd och att tillgängliggöra information så att vår kliniska verksamhet får lika bra stöd för kliniskt arbete, forskning, utveckling och utbildning som våra starkast internationella kollegor och sjukvårdsområden har.