”På Karolinska kan jag lära mig saker jag inte kan lära mig någon annanstans"

Nyhet

Patricia Fors och Richard Westerlund är två 24-åriga finlandssvenskar som går traineeprogrammet för sjuksköterskor på Karolinska Universitetssjukhuset. Båda sommarjobbade 2015 på Åland och började tänka på nästa steg och efter lite googlande hittade Richard Karolinskas traineeprogram på nätet.

Ett e-postmeddelande senare var saken klar. Richard började traineeprogrammet i februari 2015 och Patricia ett år senare.

Steget till Stockholm kändes inte svårt för språket fanns redan där. Karolinskas traineeprogram kunde också erbjuda bostad vilket gjorde allt lättare.

Förväntningarna och första intrycken

- Här finns ju allt känns det som, det är så högspecialiserat. Du kan ha vilken sjukdom som helst och få vård på Karolinska. Mitt intryck var att här har jag en möjlighet att lära mig sånt jag inte kan lära mig någon annanstans. Karolinska är ju också ett stort namn. Jag tror dessutom att namnet är större utanför Stockholm, säger Richard.

- Jag förväntade mig nog att det blir en utmaning, att utmana sig själv yrkesmässigt. Samtidigt spännande att få uppleva och se hur allt går till på riktigt, säger Patricia.

- För den som är intresserad av nyaste nytt inom sjukvården eller om du är intresserad av att forska och grotta ner dig så är det här en guldgruva, säger Richard.

Traineeprogrammet

- Traineeprogrammet är bra på många sätt. Under programmets två år byter man placering fyra gånger. Det är en fantastisk grund för en ny sjuksköterska. Traineeprogrammet ger dig en möjlighet att pröva på olika inriktningar innan du väljer vart du söker dig. Det är ganska tungt att byta placering eller arbetsplats var sjätte månad, men å andra sidan hålls man alert och med rätt inställning hinner man lära sig mycket, berättar Richard.

Patricia berättar att man också har möjlighet att hospitera under ett antal dagar för varje sexmånadersperiod. Man får alltså gå runt på andra avdelningar och bekanta sig med deras verksamhet.

- Om du till exempel är intresserad av att göra nästa sexmånadersplacering på en viss avdelning så kan du på förhand bekanta dig med avdelningen. Jag kan välja att vara med på en operation eller göra studiebesök på en röntgenavdelning eller på nuklearmedicin, som man knappt haft en aning om vad det är. Eller lära mig hur man sköter en trakeostomi, säger Patricia.

- Om du är intresserad av barn så har du chansen att pröva på det i sex månader. Kanske det visar sig att det inte är för dig och då kan pröva på något annat. Här finns ju transplantation och allt möjligt, säger Richard.

Efter traineeperioden

Patricia och Richard har inte bestämt sig om de blir kvar på Karolinska eller inte, men det finns några saker som de redan nu vet påverkar deras beslut. Den bredd och det specialistkunnande som sjukhuset innebär för en sjuksköterska att utvecklas och lära sig är naturligtvis något som talar för att bli kvar.

- Boendet! Tak över huvudet är inte något som kommer enkelt i denna stad. Vill man ha folk så måste man ha någonstans att bo också, säger Richard.

- Trivsel är också viktigt. För oss som knappt känner någon så spelar det nog en roll hur bra man trivs i stan. Det är en stor omställning och det tar sin tid innan man kommer in. Något som har hjälpt mycket är traineeprogrammets grupp på 13 personer där både Richard och Patricia upplever att man kommit varandra nära.

Vidareutbildning med lön

Under traineeprogrammets två år är man tillsvidareanställd som sjuksköterska med samma lönenivå som andra nyanställda sjuksköterskor.

- Möjligheten till vidareutbildning med lön är stort! Vem skulle inte vilja utbilda sig och få betalt för det dessutom, undrar Richard.

- Vi rekommenderar absolut traineeprogrammet på Karolinska åt alla sjukskötare som är intresserade av högspecialiserad vård och stora utvecklingsmöjligheter, hälsar Patricia och Richard.

Text: Marcus Hagström, Foto: Carin Tellström

Kort om Patricia och Richard:

  • Patricia Fors, 24 år, Vörå, sjukskötare från Novia 2016, trainee februari 2017
  • Richard Westerlund, 24 år, Kvevlax, sjukskötare från Novia 2015, trainee februari 2016

Traineeprogram sjuksköterskor

Traineeprogrammet för sjuksköterskor är ett tvåårigt program för legitimerade sjuksköterskor som har arbetat högst två år. Programmet ger dig inskolning till sjukhuset och yrket, bred kompetens och praktisk erfarenhet av att arbeta inom olika specialiteter. Traineeprogrammet är uppdelat på fyra fem – sju månader långa arbetsperioder på fyra olika avdelningar utifrån egna önskemål. Programmet är sjukhusövergripande vilket ger ett stort utbud av avdelningar med specialinriktningar att välja mellan.
Här finns mer info om traineeprogrammet?

Intresserad?

  • Är du finsk sjukskötare och intresserad av att jobba på Karolinska? Se annons här
  • Du kan också få veta mer på Novia i Vasa den 4 december. Då finns representanter från Karolinska på plats. Välkommen!