Datum för vårens flyttar in till nya sjukhusbyggnaden i Solna

Nyhet

Under 2018 sker ett flertal fIyttar på sjukhusområdet i Solna. Nu har datum för de flyttar som sker under våren in i nya sjukhusbyggnaden i Solna fastställts.

Under 2018 sker ett flertal flyttar inom sjukhusområdet i Solna. Med start 10:e januari flyttar medarbetare in i forskningsbyggnaden Bioclinicum. Under året kommer även mycket av Karolinska Universitetssjukhusets öppenvårdsverksamhet att flytta in i byggnaden där Astrid Lindgrens barnsjukhus tidigare låg.

Flyttarna av sjukvårdsverksamhet till den nya sjukhusbyggnaden kommer att gå i fyra så kallade flyttpaket, enligt ett beslut som fattades i Karolinskas ledningsråd i juni. Programkontoret har sedan, tillsammans med verksamheterna, arbetat med resterande frågor kring vilka verksamheter och vårdenheter som ingår i respektive flyttpaket.

De verksamheter som ingår i de olika flyttpaketen är:

  • Flyttpaket 1 - öppenvård inom olika specialiteter
  • Flyttpaket 2 – delar av cancerverksamheten
  • Flyttpaket 3 – neuroverksamheten
  • Flyttpaket 4 – akutmottagningen för vuxna, dvs den nya intensivakuten, operation, intensivvård resterande vårdavdelningar samt förlossningen

Totalt innebär det att vi flyttar in i över 200 000 kvm.

Flyttdatum

Flyttdatum har nu fastställts för vårens flyttar. Flyttpaket 1, dvs öppenvård, flyttar den 22 april och flyttpaket 2, dvs cancer, flyttar den 13 maj. Öppenvårdsmottagningarna öppnar dagen efter respektive flytt. I samband med den första flytten så öppnar också den nya huvudentrén på Eugeniavägen 3.

- Vi är medvetna om att det återstår mycket arbete. Det kommer hela tiden saker som förändrar bilden i ett så här stort projekt. Men vi arbetar i flera parallella spår och har siktet inställt på att kunna genomföra flyttarna vid de datum som nu fastställts. Vi sätter dock patientsäkerheten främst och kommer kontinuerligt att utvärdera processen för att garantera att flytten sker med full patientsäkerhet, säger Stanley Holsteiner, programchef för Nya Karolinska Solna-programmet.

De fastställda datumen behövs för att verksamheterna ska kunna fortsätta sin mer detaljerade planering. Förberedelserna omfattar bl.a. inventering och utrensning av inventarier, utrustning och förrådsartiklar, uppdatering av rutiner och annan planering för en säker patientflytt.

Tema- och funktionsledningarna kommer kontinuerligt under dessa förberedelser att stämma av arbetet. Om inte en patientsäker flytt kan genomföras så kommer nya datum att sättas tills tillräckliga förberedelser gjorts.

När det gäller flyttpaket 3 så kommer flytten att gå kring månadsskiftet september/oktober, och för dem i flyttpaket 4 går slutet av oktober 2018. Exakta datum för dessa flyttar kommer senare.