Forskningsbyggnaden BioClinicum

Nyhet

Med BioClinicum samlas en stor del av Karolinska Universitetssjukhusets forskningsmiljöer i Solna. Forskningsbyggnaden är en viktig del i att stärka den patientnära forskningen och att snabbt omsätta forskning till nya behandlingsmetoder. Här finns frågor och svar om Bioclinicum.

När sker inflytt till nya forskningshuset BioClinicum?

Under våren 2018 flyttar forskargrupperna in. Den 25 september 2017 lämnades nyckeln till BioClinicum över från Skanska till Stockholms läns landsting och Karolinska Universitetssjukhuset.

Vad händer nu?

En del medicinteknisk utrustning och inredning är redan på plats, men nu tar det stora arbetet med att börja fylla lokalerna vid. Under de närmaste månaderna nu under hösten 2017 pågår den så kallade aktiveringsfasen där verksamheterna förbereder för att flytta in. Cirka tjugo flyttsamordnare jobbar nu med flyttförberedelser inom sina respektive verksamheter. Under hösten kommer även de som ska flytta in att genomföra en hel del utbildningar som rör byggnaden.

Huvuddelen av byggnaden driftsätts under 2018. Byggnaden ska vara i full drift under 2019.

Vad är BioClinicum?

BioClinincum är en forskningsbyggnad som ligger alldeles intill nya sjukhusbyggnaden i Solna med det Akademiska stråket mellan byggnaderna. Byggnaden är en viktig del i att stärka klinisk forskning och att snabbt omsätta forskning till nya behandlingsmetoder. BioClinicum är också del i både det nya life science-kluster som växer fram runt sjukhusområdet och i nya stadsdelen Hagastaden.

BioClinicum ingår i Nya Karolinska Solna-projektet.

Forskarplatser i BioClinicum.

Vad finns i byggnaden?

De övre fem våningsplanen kommer att bestå av forskningslaboratorier för olika medicinska områden, ett plan rymmer utbildnings- och undervisningsmiljöer och ett kliniskt träningscentrum. Ett plan samlar imaging (medicinsk bildvetenskap, för att med avancerad utrustning som MR, PET, CT avbilda allt från celler till hjärnans sjukdomar). 

Forskningsbyggnaden präglas av ytor för möten, både formella och informella. Och i byggnaden finns en rad mötesplatser för bästa utbyte mellan olika forskare inom olika områden och även med studenter.

Vilken forskning ska bedrivas i BioClinicum?

Med den nya byggnaden stärks samverkan mellan vård, forskning och utbildning. BioClinicum har en forskningsmiljö som är kliniknära. Vården i nya sjukhusbyggnaden och den patientnära forskningen får en tydlig närhet. Samtidigt koncentreras nu forskningen inom Karolinska Universitetssjukhuset i och med att stora delen av forskningsverksamheten och forskargrupperna samlas i BioClinicum och i närliggande byggnader.

Vad innebär patientnära forskning?

Den patientnära, kliniska forskningen utgår från patientens behov, från frågor i vården som rör komplikationer av sjukdom, behandling och smärta eller från frågor om att förbättra behandlingsresultat för att utveckla nya diagnosmetoder eller terapier.

BioClinicum

Hur samverkar BioClinicum med Karolinska Institutet?

På Karolinska Institutets område byggs forskningslaboratoriet Biomedicum som beräknas vara färdigt 2018. Tillsammans bildar Biomedicum och BioClinicum en av Europas modernaste forskningsmiljöer för experimentell forskning. Karolinska Institutet står för den prekliniska och experimentella grundforskningen och Karolinska Universitetssjukhuset för den patientnära forskningen. Med närheten mellan de olika forskningstraditionerna skapas de bästa möjligheterna för forskningsutbyte. Forskningsmiljöerna kommer också att sammanbindas med en gångbro över Solnavägen mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. BioClinicum kommer tillsammans med Biomedicum att skapa viktiga förutsättningar för ökad integration av vård, forskning och utbildning.

Hur sköts servicen i BioClinicum?

Det är Coor som sköter stora delar av vardaglig service, logistik, fastighetsservice, bemanna reception, städning, miljörum, AGV:er (robottruckar för transport av gods) o d. Textil och kläder hanteras i samarbete med Textilia.

När planeras forskningsbyggnaden vara i full drift?

Huvuddelen av byggnaden driftsätts under våren 2018. Byggnaden ska vara i full drift under 2019.

BioClinicum - del i NKS

Kort fakta

Bioclinicum

  • Samlar cirka 100 forskargrupper och över 1000 personer från Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.
  • Har 10 våningsplan och en yta på över 40 000 kvm.
  • Här finns bland annat 195 laboratorier, ett kliniskt träningscentrum och centrum för världsledande avbildningsverksamhet.

Biomedicum

Forskningslaboratoriet Biomedicum är Karolinska Institutets (KI) nya forskningsbyggnad. Läs mer om Biomedicum på KI:s hemsida