Karolinska@Home

Projektet Karolinska@Home har i uppdrag att skapa en regional struktur för hur högspecialiserad vård som idag sker på sjukhus kan ske i hemmet. Projektet leds av Karolinska Universitetssjukhuset och inkluderar Södersjukhuset, Danderyds Sjukhus, Södertälje sjukhus och Stockholms Läns Sjukvårdsområde.

Vi har idag befintliga vårdformer som till exempel slutenvård, ASIH, öppenvård och primärvård som är skapade för att möta dagens behov. För att möjliggöra en transformation som behöver ske, är Karolinska@Home ett av initiativen. 

Karolinska@Home syftar till att patienter ska kunna vara hemma i högre utsträckning och samtidigt ha en trygg och säker kontakt med sjukhuset. Det kan handla om att ge vård på distans, underlätta egenvård och förebygga försämring vid kroniska och svåra sjukdomar.

Sjukvård i hemmet är både en utmaning och möjlighet och flera olika faktorer påverkar behoven och förutsättningarna:

  • patientens behov och önskemål
  • den demografiska utvecklingen
  • den framtida bristen på arbetskraft
  • tekniska framsteg.

Vision & målbild för Karolinska@Home

För att möta framtidens behov av sjukvård relaterat till våra resurser så behöver vi åstadkomma en systemförändring på alla nivåer. Vården ska ges på den nivå den gör mest nytta och vara sömlös genom samverkan mellan de olika aktörerna. Detta gör vi genom tät dialog och samarbete med varandra, tidigt lyfta utmaningar och leta efter gemensamma lösningar samt fokusera på att få igång konkreta flöden.

Kompetenser samlas för en god och trygg sjukvård i hemmet

Syftet med projektformen är att samla gemensamma frågor och ta fram lösningar som är funktionella för att patienten ska få en god och trygg vård. Det finns flera gemensamma kompetenser som vi vill sammanföra för att skapa en god struktur för sjukvård i hemmet.

Projektet ska pågå under tre år. I februari 2023 är vi ett halvår in i tidsplanen. Hittills har projektet identifierat hinder, satt gång nätverk och är i uppstartsfas med fyra nya initiativ.

Området är brett, det kan handla om att ge vård på distans, underlätta egenvård och förebygga försämring vid kroniska och svåra sjukdomar.

Fokus på högspecialiserad vård

I projektet fokuserar vi initialt på patientgrupper inom högspecialiserad vård som kan utföras i form av sjukvård i hemmet. Det finns flera gränssnitt mellan vårdaktörer som behöver definieras, därför är samverkan mellan dessa aktörer en viktig del av projektet.

Projektorganisation

Ordförande: Patrik Rossi

Styrgruppsrepresentanter: David Konrad (K), Per Mattsson (K), Sara Schulz (K), Sara Ekblad-Lien (K), Johan Viktorsson (Patientrepresentant), Carina Lamroth (SLSO), Göran Örnung (DS), Jon-Erik Jonsson (SÖS), Charlotta Sävblom (STS), Adjungera in från HSF: Fredrik Eidhagen.

Referensgrupp: Deltagare i Sjusam på Karolinska.

Projektledning: Peter Håkansson & Katarina Meijers (Projektledare K) & Hanna Gordon (projektstöd).

Kontakt med projektledningen: karolinska.at.home.karolinska@regionstockholm.se

Arbetsströmmar i projektet

  • Teknik: Innefattar IT och MT. Fokuserar på IT lösningar som försöker möta nuvarande men också framtida behov. Nära samarbete med andra vårdgivare inom projektet i tex upphandling. Teknik fokuserar på olika lösningar relaterat till patientgrupp och behov, nätverk mellan sjukhusen. Kontaktperson: Tommy Engqvist.
  • Vård/patientgrupper: Fokuserar på prioriterade projekt, parallellt utvecklas en checklista (standardiserat arbetssätt) för andra att komma igång. Nätverk med de andra sjukhusen i respektive patientgrupp. Kontaktperson: Katarina Meijers.
  • Ersättningsmodell/lagrum: Samlar arbetet i att tillsammans med HSF utveckla ett förslag till ersättningsmodell. Reder i lagrums frågor så att projektet kommer vidare. Kontaktperson: Lina Grännö.
  • Gränssnitt i primärvård/SLSO: Samarbeten mellan sjukhus, primärvård och SLSO för att hitta funktionella samarbeten. Kontaktperson: Martin Annetorp.
  • Nätverk: Kontaktytor mot internationella och nationella aktörer som arbetar med sjukvård i hemmet i någon form. Kontaktperson: Jeanette Tuval.
  • Forskning och intern expertis: Distansmonitoreringsprojektet som drivits under ett par år där flera sjukhus i regionen har deltagit. SABH och Mobilen, som arbetar med sjukvård i hemmet inom Barnsjukvården. Kontaktperson: Frieder Braunschweig.