Patientnära analysverksamhet
Presentation av Karolinska Universitetslaboratoriets kvalitetssäkringsstöd och rekommenderade analyser och metoder för PNA-verksamhet. Information om PNA funktioner i vården som är viktiga för patientnära analysresultat.
Patientnära analyser
Med patientnära analyser (PNA) menas laboratoriemedicinska analyser, som utförs av hälso- och sjukvårdspersonal på patientvårdande enheter. Både provtagning och analys sker då nära patienten.
Karolinska Universitetslaboratoriets erbjuder PNA-stöd för vårdenheternas patientnära analysverksamhet.
PNA-support
Telefon: 08-123 910 69
Vardagar: 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-12.00
E-post: PNA-support, (KUL-PNA-support.karolinska(at)sll.se)
Kvalitetssäkringsstöd av patientnära analyser, PNA
Karolinska Universitetslaboratoriets erbjuder PNA-stöd för att stödja den patientnära analysverksamheten (PNA) i vården och öka patientsäkerheten. Stödet gäller för analysmetoder som är rekommenderade av Karolinska Universitetslaboratoriet.
Verksamhetschefen eller motsvarande för vårdenheten är ansvarig för PNA-resultatens riktighet samt att personalen har adekvat utbildning och kompetens. PNA-ombud är en nyckelperson för en bra PNA-verksamhet. PNA-ombudet utnämns av verksamhetschefen eller närmsta chef på enheten.
I PNA-stödet ingår följande
- utbildning och diplomering av PNA-ombud
- utbildningsmaterial och användarinstruktioner
- support och rådgivning under kontorstid
- långsiktig uppföljning av kvaliteten
- vid behov nätverksanslutning
- utvidgat PNA-stöd vid avancerade blodgaser
Rekommenderade PNA-analyser
De metoder som Karolinska Universitetslaboratoriet rekommenderar är godkända och validerade med hänsyn till riktighet, precision och användarvänlighet. Flertalet av PNA-instrumenten kan nätverksanslutas för en säker överföring av analysresultat till patientjournalen.
Metoden valideras i förhållande till motsvarande analys på central-laboratoriet för att så långt som möjligt få likvärdiga resultat oavsett om analysen utförs som PNA eller på centrallaboratoriet. En förutsättning för tillförlitliga och patientsäkra analysresultat är att utförandet följer Karolinska Universitetslaboratoriets anvisade rutiner.
Utbud och villkor av kvalitetssäkringstjänster och analyser
-
Tjänsteutbud, PNA
Karolinska Universitetslaboratoriets utbud av PNA-relaterade tjänster
-
Rekommenderade analyser
Uppdaterad 2017-12-04. Lista över Karolinska Universitetslaboratoriets godkända och kontrollerade analyser och metoder. Utöver de PNA-analyser som anges i listan kan vi för utvalda användare stödja vissa andra metoder.
-
Broschyr-Kvalitetssäkringsstöd av patientnära analyser, PNA
Kort information om PNA kvalitetsäkringsstöd och PNA-analyser
-
Villkor för PNA-stöd från Karolinska Universitetslaboratoriet
Viktiga funktioner i PNA-verksamheten
PNA-ombud
Har en nyckelroll för patientsäker PNA-verksamhet och ska finnas vid alla vårdenheter som bedriver PNA. PNA-ombudet utnäms av verksamhetschef eller närmsta chef och är kontaktperson till Karolinska universitetslaboratoriet. En av PNA ombudets viktigaste uppgifter är att utbilda och förmedla kunskap till sina medarbetare samt att se till att de har giltiga behörighetsbevis.
PNA-ombudets funktion
PNA-råd
Chefsläkare för Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Tiohundra (Norrtälje sjukhus och primärvård), Södertälje sjukhus samt Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO) ingår tillsammans med representanter för Karolinska Universitetslaboratoriet i det så kallade PNA-rådet. Inom PNA-rådet diskuteras övergripande patientsäkerhetsfrågor gällande PNA och PNA riktlinjer.
PNA riktlinjer för akutsjukhus och SLL
-
PNA på Akutsjukhusen
Gemensamma riktlinjer för Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Tiohundra.
-
PNA i SLL
Patientnära analyser, Vårdgivarguiden
Fördjupad information
-
Socialstyrelsen SOSFS 2011:9
Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Socialstyrelsen SOSFS 2008:1
Socialstyrelsens föreskrifter om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården.