Vårdavdelning CAST Huddinge

Adress och öppettider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Söndag 00:00 - 24:00

Telefon och telefontider

Till oss på CAST kommer du som ska genomgå behandling med allogen stamcellstransplantation eller annan immun- cellterapi mot olika typer av leukemier, lymfom eller immunbristsjukdomar. Vi genomför även autologa stamcellstransplantationer för vissa specifika typer av autoimmuna sjukdomar (ex MS).

På enheten vårdas också patienter som får behandling inom olika kliniska studier inriktade mot immunterapi eller annan typ av onkologisk precisionsmedicin.

Såväl de kliniska som forskningsinriktade behandlingarna genomförs i nära samarbete med andra hematologiska eller onkologiska enheter vid Karolinska Universitetssjukhuset eller andra sjukhus nationellt eller internationellt.

Om oss

Allogen stamcellstransplantation (kallas också benmärgstransplantation) går ut på att ersätta en sjuk benmärg med en frisk från en besläktad eller obesläktad donator. I benmärgen produceras våra blodceller som bildar immunförsvaret och transporterar syre runt i kroppen. Detta gör att blodcellerna och immunförsvaret hos patienten byts ut mot donatorns vid en stamcellstransplantation. Patienterna som stamcellstransplanteras hos oss på Karolinska i Huddinge är allt från några veckor gamla till i 75-årsålden. 

Från den 1/1- 2018 så genomförs både transplantationen och eftervården för vuxna patienter på CAST. Vårdavdelningen ligger på M72-74 på Huddingedelen av Karolinska Universitetsjukhuset och öppenvården sker på K49. Barnpatienter följs upp vid mottagning barnhematologi, Huddinge som en del av Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

CAR-T-behandling är en ny typ av immunterapi som revolutionerar cancervården. Förenklat går behandlingen ut på att omprogrammera immunförsvarets T-celler (vita blodkroppar) så att de mer effektivt kan identifiera och förgöra tumörceller (glasögon för immunceller).
CAR-T-celler framställs från patients blod antingen genom ett blodprov eller genom att blodceller tas fram via leukaferes. Cellerna sänds till ett laboratorium där CAR-T-cellerna framställs och ges sedan till patienten som en intravenös infusion.
CAR-T-behandling kan ge biverkningar i form av överaktivering av immunsystemet eller neurologisk påverkan. Båda brukar gå över av sig själv men patienten kan även behöva intensivvård.
Sedan 2019 är CAR-T-terapi godkänd i Sverige för behandling av lymfom och akut lymfatisk leukemi och det finns flera studier på gång hos oss och i hela landet.

Våra resultat är bland de bästa i världen.

CAST är Sveriges enda specialavdelning för allogen stamcellstransplantation. Här genomförs flest allogena stamcellstransplantationer i landet. 

Tack vare kunniga medarbetare, bra rutiner och ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete hör resultaten hos oss till de bästa i världen. Vi ligger i frontlinjen internationellt både vad gäller omvårdnad och forskning och har under de senaste fyra decennierna varit med och utvecklat behandlingsformen stamcellstransplantation till vad den är idag. Tack vare detta kan vi erbjuda det bästa för våra patienter.

Ditt besök

Webbredaktör: Marie Bolling

Granskare: Camilla Hultberg , Verksamhetschef

Uppdaterad: