Förlossningsavdelning K47 Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-585 802 47

Besök oss

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, K 47, HUDDINGE

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

 • Måndag - Söndag 00:00

Diagnoser:

Förlossning, Induktion, Hälsoövervakning under graviditet

Varje familj och födelse är unik och vårt mål är att möta just era behov och önskemål. Vi ger dig råd och vägledning när du behöver under din graviditet och vid start av förlossningen. Vår kunskap och erfarenhet ger dig och din partner ett tryggt omhändertagande genom hela födelseprocessen. Vi ser fram emot att träffas!

Nyfödd bebis vilar lugnt i mammas famn. Fotograf: Ingela Wåhlstrand

Du är alltid välkommen att ringa oss vid frågor som rör graviditet och förlossning. Från 26 fulla graviditetsveckor så är du välkommen att föda barn hos oss. Från graviditetsvecka 22 är du vid behov välkommen till oss för kontroll. Före vecka 22 hänvisar vi dig till vår gynekologoska mottagning.

Vi har öppet dygnet runt och du får alltid prata med en barnmorska. Alla gravida är olika och unika, det är därför viktigt att du ringer och rådgör med oss utifrån din alldeles speciella situation. Du kan känna dig helt trygg med att vi hjälper dig när du behöver oss. Vi har förmånen att kunna välkomna alla gravida, både friska och sjuka. Oavsett sjukdom eller graviditetslängd så har vi stor vana att möta olika frågeställningar kring graviditet och förlossning.

Vi har gjädjen att välkomna en stor kulturell mångfald hos oss och vi hjälper dig med tolk om behov finns. Du får ringa när du vill och behöver inte känna att du ringer för mycket. Vi vet att rätt kunskap och information skapar trygghet.

Vi välkomnar dig och din partner till någon av våra informationsträffar där erfarna barnmorskor berättar och svarar på frågor kring förlossningen. Datum och tider för informationsträffar inför förlossningen.

 

Ring alltid förlossningen innan du kommer 08-58580247

Andra skäl till att besöka förlossningen kan vara:

 

Vändningsförsök

Läs mer om vändningsförsök

Länk till vårdguiden om vändningsförsök

 

Igångsättning av förlossningen - induktion

Läs mer om igångsättning

 

Vattenavgång

Information om vattenavgång

Inte helt frisk?

Ibland vill din barnmorska på mödravårdscentralen (MVC) att du ska åka till förlossningen för kontroll. Om du känner dig orolig eller sjuk så ring din barnmorska på MVC eller till oss på förlossningen så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Läs om havandeskapsförgiftning

Läs om klåda under graviditeten.

Läs om vanliga graviditetsbesvär

Läs om foglossning

Läs om svampinfektion i underlivet

 

Oro

Det är vanligt att känna oro under graviditeten. Det kan vara en oro över att barnet i magen inte ska må bra eller oro inför förlossningen. Börja alltid med att prata med din barnmorska på mödravårdscentralen, MVC. I de allra flesta fall så kan hon hjälpa dig. Ibland behövs ytterligare samtalsstöd och då skickar din barnmorska en remiss till Animamottagningen. För mer information läs här om vår Auroramottagning.

 

Ring alltid vid nedanstående situation:

 • Blödning från underlivet under senare delen av graviditeten. Blödning behöver inte vara farligt, men kontakta alltid en barnmorska som får avgöra om du ska komma till förlossningen för en kontroll eller avvakta hemma.
 • Minskade fosterrörelser. Om du upplever att barnet rör sig mindre i magen så ring oss så att vi kan komma överens om ett eventuellt besök på förlossningen.
 • Kraftig ihållande smärta i magen.
 • Huvudvärk som inte går över av 2 tabletter Alvedon (Paracetamol tablett á 500 mg st).
 • Oro. Att vara orolig under graviditeten och inför förlossningen är vanligt, men en oro som är svår att hantera ger ett dåligt välbefinnande och tråkig upplevelse. Ring oss gärna så ska vi försöka hjälpa dig.
 • Misstänkt vattenavgång. Om du ser eller känner mycket vätska från slidan som gör att dina byxor eller lakan blir blöta så är det troligen vattenavgång. Ring så ger vi råd utifrån din situation.
 • Regelbundna värkar.
 • Andra frågor som du vill ha svar på.

 

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

 • Vi vill att du ringer innan du kommer, på så sätt kan vi på förlossningen förbereda oss och ta hand om er på bästa sätt.
 • För att hitta till förlossningen så följ skyltar som finns väl synliga inom hela sjukhusområdet.
 • Ta alltid med dig legitimation eller annan id-handling såsom pass eller LMA-kort.
 • Om du gått på en mödravårdscentral (MVC) i Stockholm så får vi upp din journal med all nödvändig information om dig och din graviditet i vår dator. Om du bor utanför Stockholms län så tag gärna med journalkopior som du fått av din barnmorska på din MVC.

Vanliga frågor kring förlossningsstart.

 

Att ta med dig till förlossningen:

 • Legitimation
 • Sköna kläder, tofflor och kanske morgonrock
 • Mobiltelefon och laddare. Vi har fritt wifi så ta gärna med surfplatta eller dator.
 • Kamera! Det går oftast bra att ta fotografera och filma under förlossningen men det är viktigt att fråga personalen först.
 • Något gott att äta. Självklart finns det mat, dryck och smårätter såsom soppa och smothie till mamman under förlossningen. Utöver kaffe, dryck och frukost så har vi inte möjlighet att erbjuda partner/anhöriga några måltider.
 • Kläder till ert barn inför hemresa.
 • Bilbarnstol  Länk till trafikverket - babyskydd

Broschyrer på olika språk

Under besöket

När du kommer till förlossningen tas du omhand av en barnmorska och en undersköterska. Förlossningsläkare finns alltid på avdelningen. Vi samarbetar för att ge dig och din partner individuell vård och strävar efter att tillmötesgå alla era önskemål.

Mobiltelefon får användas fritt.

Om du som partner har med dig egen mat, finns kylskåp på avdelningen, annars kan du köpa mat på sjukhuset dygnet runt.

Vid behov ordnar vi tolk.

Efter besöket

Efter födsels av ert barn vill vi övervaka dig som mamma och ert nyfödda barn extra noga de första timmarna. Därefter kan det ibland finnas behov av att komma till en BB-avdelning. När du som mamma och ert barn mår bra och när det inte finns några medicinska skäl att stanna på BB så brukar vi erbjuda tidig hemgång. Klicka här för att läsa mer om tidig hemgång.

Läs mer om skötsel av ett nyfött barn. Länk till vårdguiden

Små barn skriker. Ibland kan barnets gråt och skrik väcka känslor av maklöshet hos dig som förälder. Skaka aldrig ditt barn, det kan ge barnet livslånga skador. Läs mer om barnets skrik här.

Om du vill läsa mer om vanliga frågor och svar om första tiden efter födseln så kika gärna i vår broschyr 'Den nya familjen' för att få information om skötsel av ert nyfödda barn, hur du tar hand om din egen kropp som nybliven mamma samt en del information om amning.