EECP-mottagning (Enhanced external counterpulsation)

Ring oss

08-585 868 02

Telefontider idag

08:00 - 15:00

mer information

Fler telefontider:

 • Måndag - Fredag 08:00 - 15:00

Diagnoser:

Kärlkramp

EECP behandling syftar till att minska kärlkramp, öka välbefinnande och ge en ökad möjlighet till en aktiv livsstil.

EECP-behandling:
Den här informationen vänder sig till dig som skall genomgå en EECP-behandling. EECP står för Enhanced External Counterpulsation som betyder extern förhöjd motpulsering. Behandlingen erbjuds framför allt till personer med behandlingsresistent kärlkramp (angina pectoris), det vill säga där behandlingsmöjligheterna är uttömda och personen i fråga har redan genomgått både by-pass-kirurgi och ballongvidgning.
EECP behandlingen syftar till att minska kärlkramp, öka välbefinnandet och ge en ökad möjlighet till ett aktiv livsstil.

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen.. På sidan Din vård på Karolinska hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför besöket

Provbehandling:
När EECP-mottagningen mottar en remiss så kommer en sjuksköterska att kontakta Dig eller skicka en kallelse för en provbehandling. Tillsammans med kallelsen kommer du få en skriftlig broschyr om EECP. Vid provbehandlingsbesöket kommer Du att få träffa både en sjuksköterska och läkare. Du kommer erhålla muntlig information av en sjuksköterska. Du kommer därefter få prova behandlingen i cirka 15-20 minuter.

 

Under besöket

Hur går EECP-behandlingen till?

 • Behandlingen är en timme lång och Du kommer att behandlas 4-5 gånger i veckan. En EECP-omgång är 35 stycken behandlingstillfällen, en tidsperiod på cirka 7-8 veckor.

 • Räkna med att det tar 1,5 timme vid varje behandlingstillfälle inklusive förberedelser som klädombyte, kontroll av blodtryck och vikt.

 • Du kommer få byta om till ett par stretchbyxor som Du får från oss. Ha gärna med en kortärmad tröja eller ett linne.

 •  Du kommer att ligga i en speciell säng med tryckmanschetter runt stussen, låren och vaderna när behandling utförs.

 • Det finns en tryckenhet som fyller och tömmer manschetterna med luft. Trycket börjar från vaderna och fortsätter sekventiellt uppåt. Sedan släpper manschetterna på all luft samtidigt när hjärtat ska pumpa.

 • Tre EKG elektroder kopplas på dig och manschetterna kommer sedan att pumpa upp blod till hjärtat i takt med dina pulsslag.

 • För att utvärdera behandlingen får Du gå ett gångtest före och efter behandlingen, även blodprov tas före och efter.

Att tänka på vid EECP-behandling, risker och komplikationer:

 • I början kan behandlingen kännas obehagligt. Vi rekommenderar att Du lyssnar på musik.

 • Undvik att äta eller ta vätskedrivande tabletter 1,5 timme före behandling. Du kan fortsätta att ta dina läkemedel som vanligt. Medicinjustering om det finns behov.

 • Töm urinblåsan ordentligt före behandling eftersom tryckmanschetterna trycker till vid nedre delen av magen.

 • Under behandling skall Du säga till om du känner obehag på något sätt. Ett veck på byxorna under tryckmanschetten kan leda till obehag eller skavsår.

 • För att undvika sår på benen är det viktigt att Du smörjer in benen med mjukgörande kräm varje dag så att huden håller sig mjuk och smidig.

 • Till en början kan du känna träningsvärk i benen. Stretcha ut benmusklerna. Tips och råd får Du av sjuksköterskan.

 • Första veckan kommer Du känna dig trött och behöver vila när du kommer hem.

 

Efter besöket

Vad händer efter EECP-behandling:
De flesta av patienterna med kroniska och behandlingsresistent kärlkramp har upplevt en minskad bröstsmärta och minskad konsumtion av nitroglycerin. Även ökat välbefinnande och möjlighet att föra en mer aktiv livsstil. För en del patienter uppnår man inte de gynnsamma effekterna av EECP.