Endokrindagvården, Solna

Ring oss

08-517 745 51

Telefontider idag

07:30 - 15:00

mer information

Fler telefontider:

 • Måndag - Fredag 07:30 - 15:00

Besök oss

Karolinska Universitetssjukhuset Solna, D1:03, SOLNA

tider

Öppettider för bokade besök

 • Måndag - Torsdag 07:30 - 16:00
 • Fredag 07:30 - 15:30

Diagnoser:

Diabetes typ 1, Diabetes typ 2

Endokrindagvård är en kombination av dagvård och mottagningsverksamhet. Hos oss arbetar diabetesspecialistläkare, diabetessjuksköterskor, dietist, fotvårdsspecialister. Vi är specialiserade på utredning, behandling och undervisning för patienter med typ 1 och typ 2 diabetes.

Endokrindagvården vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna är en dagvård/mottagning för undervisning, utredning och behandling för patienter med diabetes. Vården riktar sig till patienter med både diabetes typ 1 och diabetes typ 2.

Vi har dietist- och sjuksköterskemottagningar, både individuella och i grupp. Vi ordnar också olika kurser och hälsokontroller som är speciellt anpassade för den här patientgruppen.

Patienter med typ 2 diabetes remitteras till dagvården från primärvården och återvänder tillbaka till sin läkare efter dagvårdsvistelsen. Vården anpassas efter individuella behov, grunden är medicinsk genomgång av patienten kombinerad med utbildning i egenvård.

Exempel på kurser hos oss:

 • Temaundervisning måndag – torsdag för patienter med typ 2 diabetes (så kallad dagvårdsvecka)
 • Insulinpumpkurser (pumpstart- och repetitionskurser )
 •  Olika former av repetitionskurser för patienter med typ 1 diabetes
 •  Kurser inriktade på kolhydraträkning

Hos oss genomgår du en fyradagars kurs i en grupp med cirka 12 patienter. Gruppundervisningen kompletteras med individuella samtal/handledning.
Under måndag-förmiddag sker individuell läkarundersökning och samtal med din blivande diabetessjuksköterska, vilket medför att vi då inte har temaundervisning.
Tisdag- och torsdagsförmiddagar får du träffa diabetesöverläkare och avdelningsläkare tillsammans med din diabetessjuksköterska.

Patientinformation

Här kan du som patient eller närstående läsa vad som gäller allmänt hos oss inför, under och efter ditt besök. Läs gärna även om din vård på Karolinska: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför besöket

Du får en skriftlig kallelse med viktig information innan dagvårdsveckan, viktigt att du läser igenom den.

Om det står i kallelsebrevet att du ska lämna blodprov, gör det i något av Karolinskas närvårdslaboratorium cirka en vecka innan. Du behöver inte ha remiss för provtagning, den finns i datasystemet.

 • I dagvårdsavgiften ingår inga måltider. Du kan ta med dig egen mat, det finns kylskåp och mikrovågsugn. Du kan även äta på någon av lunchrestaurangerna inom området.
 • Ta med dig giltig legitimation.
 • Fyll i frågeformuläret som medföljer kallelsebrevet och ta det med dig.
 • Om du är förhindrad att komma måste du meddela oss så fort som möjligt så vi kan erbjuda din plats till någon annan, avbokning ska ske 24 timmar före den utsatta tiden.
 • Kontakta oss om du behöver tolk eller hjälp med sjukresa.
 • Använd inte starka parfymer, hudkrämer och dylikt, det är många som är allergiska mot starka dofter.
 • Åk gärna kommunalt, det är ont om parkeringsmöjligheter

Om du har en blodsockermätare, ta med den.

Det är önskvärt att du testar blodsockret under några dagar innan du kommer till oss. Ta då blodsocker före och 2 timmar efter måltider samt före sänggåendet. Det ger oss en bra bild av din blodsockerbalansen och ger ett bra underlag för bedömningen av vilken behandling som är lämplig i ditt fall.

Du kan få ett intyg "Läkarutlåtande förebyggande behandling" från oss , du skickar intyget till Försäkringskassan för bedömning. Fördelen med intyget är att du slipper karensdagen och Försäkringskassan betalar din sjukpenning från första dagen.

 

 

Under besöket

Hos oss har man möjlighet att träffa diabetessjuksköterska, dietist, diabetesläkare, fotvårdsspecialist och kurator. Alla personalkategorier har egna mottagningar och hela diabetesteamet deltar i olika undervisningsaktiviteter.

Efter besöket

Din egen primärvårdsläkare kommer att få sammanfattning om din dagvårdsvistelse, t.ex. behandlingsförändring och råd om fortsatt behandling.

Du kommer själv att arbeta vidare med dina hälsomål. Ta gärna hjälp och stöd av din diabetes/distriktssköterska i primärvården.

Ibland behöver du ytterligare besök hos oss innan du återvänder till din egen läkare.

Behöver du hjälp av oss i framtiden, är din läkare välkommen att skicka en ny remiss till oss.