Medicinsk abort

På Abortmottagningen K69 vid Karolinska Huddinge utför vi medicinsk abort. Det innebär att man avbryter en graviditet med hjälp av läkemedel.

Medicinsk abort kan man göra till och med graviditetsvecka 9+0.

Läs mer

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan Din vård på Karolinska hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

Kontakta oss på telefonnummer 08-58581600 välj 1 sedan 3 för att komma till en barnmorska och boka tid. Vi har telefontid helgfria vardagar 09.30-11.00. Helgfria måndagar & torsdagar har vi också telefontid 13.00-14.30.

Under undersökning eller behandling

Vid besöket träffar du en barnmorska och/eller läkare som ställer frågor, gör en gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning. Därefter kan du ta det första läkemedlet som förbereder kroppen för aborten. Sedan väntar du 24-72 timmar och tar därefter andra läkemedel som startar blödningen. Du kommer att få en riklig blödning med klumpar. Du får smärtlindring både regelbundet och vid behov.

Du kommer blöda efteråt i 1-3 veckor. Under den tiden finns det hygienföreskrifter som är viktiga att följa för att undvika infektion i livmodern (se "Efter undersökning eller behandling").

Du kan välja att fullfölja aborten hemma, då är det viktigt att du har sällskap av en annan vuxen person.

Efter undersökning eller behandling

Det finns en ökad risk för infektion efter en abort. Så länge du blöder eller under minst 2 veckor bör du därför undvika vaginala samlag, bad samt att använda tampong eller menskopp.

Mensen brukar oftast återkomma 4-6 veckor efter aborten.

Om du får feber, väldigt ont i magen, eller blöder så kraftigt att du känner dig påverkad ska du kontakta en akutmottagning för gynekologiska besvär.

Efter medicinsk abort erbjuds du ett återbesök efter cirka 3 veckor. Du får då prata igenom aborten och göra ett graviditetstest. Du får också möjlighet att få ytterligare råd om preventivmedel. Om du har valt spiral eller p-stav så kan vi sätta in den då.