Bröstundersökningar

En bröstundersökning vid vår sektion börjar alltid med en mammografi. I specialfall eller vid vissa tillstånd kan man ibland nöja sig enbart med en ultraljudsundersökning.

Mammografi
En mammografiundersökning är en röntgenundersökning där bröstet under ett mycket kort ögonblick trycks ihop. Stråldosen är ytterst liten och fördelarna är klart mycket större än de eventuella bieffekterna. En mammografiundersökning är idag den ojämförligt bästa enskilda tekniken för att upptäcka en brösttumör i ett tidigt skede.

Ultraljud
En ultraljudsundersökning är en undersökning utan röntgenstrålar och utgör idag det bästa komplementet till en mammografiundersökning, men ersätter dock inte mammografi.

Hur lång tid tar det?
Ni får räkna med att det tar upp till 30 min på avdelningen då ni kommer för en undersökning. Vissa specialundersökningar kan ta längre tid.

Vilka arbetar på Mammografisektionen?
Vid sektionen arbetar röntgenläkare och röntgensjuksköterskor, specialutbildade inom bröstdiagnostik, samt undersköterskor och kontorspersonal. Samtliga har en lång vana att ta hand om patienter med bröstproblem.

Uppdaterad
2011-03-26
Informationsansvarig
Röntgenklinikerna Solna
 

Undersökning